Online kerstviering senioren 10 december 19.00 uur

Op 10 december zal de jaarlijkse kerstviering voor onze senioren plaats vinden, georganiseerd door de diaconie.
Deze keer echter geen samenkomst, maar u kunt deze dienst via "kerkdienst gemist" volgen.

Van 19.00 uur - 20.30 uur proberen we er met elkaar een fijne viering van te maken.

Kijkt u mee??

Afdrukken E-mailadres

Vredeslunch 2 december: in de Vredeskerk en via Kerkdienstgemis

Tijdens de Vredeslunch op woensdag 2 december komt in de gesprekken De verbeelding aan het woord. Met twee gasten praat Bart van Noord over wat het voor hen betekent om het thema van de dienst of de lezingen in beelden te vertalen. Allereerst de kunstzinnige dia die je regelmatig vooraf aan de dienst aantreft van de hand van Leendert Beije. En daarnaast staan we stil bij de liturgische bloemschikking in de kerk, waarvoor Carla Straaijer te gast is. Met beide kijken we naar Advent en hoe deze vier weken van verwachting en hoop vorm krijgen in de bijdragen in de diensten.

Weet je welkom! Zowel in de kerk, als via Kerkdienstgemist.

Wat kunt u tijdens de Vredeslunch verwachten?

De bijeenkomst begint om 12.00 uur. Tijdens het eerste uur spreken we beide gasten en een columnist. Tot 13.00 uur wordt de bijeenkomst uitgezonden via Kerkdienstgemist.

Voor de deelnemers in de kerk is er in het tweede uur van 13.00 tot 14.00 ruimte voor verdiepend gesprek met beide gasten Om 14.00 wordt de Vredeslunch afgesloten.

Voor een bescheiden bijdrage ontvangen de deelnemers in de kerk een lunch.

Opgave tot 2 dagen om bij de lunchbijeenkomst aanwezig te zijn: per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 06 422 96 515. (maximaal aantal deelnemers is 10)

Afdrukken E-mailadres

Middaggebed Grote Kerk

 

Elke dinsdagmiddag, marktdag, staan de deuren van de Grote of Maria Magdalenakerk vanaf 12.15 uur open voor voorbijgangers om deel te nemen aan het middaggebed; een gebed voor onze stad, ons land en onze wereld en allen die daarop wonen. Met het middaggebed zijn we als Protestantse Gemeente biddend aanwezig te zijn in het hart van de stad. U bent van harte welkom; om te bidden, te luisteren, stil te zijn, een kaars te branden voor een dierbare of even na te praten. Aanvang middaggebed 12.30 uur. Duur ca.20 minuten, kerk open tot ca 13.30 uur. Ingang via de Marktzijde, Noord-transept. Welkom!

Afdrukken E-mailadres

Enquête over de onlinediensten

Begin juli kregen de kerkleden die de weekmail in hun inbox krijgen een uitnodiging om mee te doen aan een enquête over de onlinediensten vanuit de Vredeskerk. In dit artikel vindt u een samenvatting van de uitkomsten. De uitgebreide rapportage vindt u hier.

 

Vooraf: bedankt voor het meedoen aan de enquête en voor de suggesties die we deels al in praktijk hebben kunnen brengen. Want ook in de komende maanden zullen de onlinediensten nog een belangrijk deel uitmaken van het kerkelijk leven van onze gemeente.

De enquête is ingevuld door 114 mensen, deels mede namens een huisgenoot. 7 mensen gaven aan de onlinediensten niet te kijken. 71% bekijkt de diensten wekelijks; 29% kijkt een paar keer per maand of minder.

Hoe ouder men is, hoe vaker men kijkt. En vrouwen meer dan mannen.

Tweederde van de invullers kijkt de dienst samen met een of meer huisgenoten. Samen kijken helpt om vaker op de onlinediensten af te stemmen. Maar mensen die alleen kijken waarderen de onlinediensten hoger dan de anderen.

Ruim tweederde van de invullers is in de leeftijd van 60-79 jaar. Jonger dan 60 en ouder dan 80 telden beide 16%. Van de invullers was slechts een enkeling onder de 40 jaar.

Het initiatief voor de onlinediensten wordt zeer gewaardeerd, met veel complimenten voor de technici, voor de kindernevendienst en ieder die die zo bij de diensten betrokken zijn.

Tegelijkertijd is de onlinedienst geen vervanging van het zelf in de kerk kunnen zijn. Het samen zingen, geloven en onderling contact wordt zeer gemist.

Kijken naar een onlinedienst vraagt een andere betrokkenheid en concentratie. 90% van de invullers kijkt op zondagochtend. Een rustig moment van de dag voor velen, maar ook dan valt op dat de spanningsboog korter is en kijkers sneller zijn afgeleid dan dat zij in de kerk zouden zijn. Alhoewel de waardering nog steeds behoorlijk hoog is, wordt de lengte van de kerkdienst wel het meest nadrukkelijk genoemd bij de opmerkingen. En wat meer ingezoomd op de ervaringen is er vooral een behoefte aan wat meer tempo in de dienst.

De onlinedienst wordt door kijkers immers niet alleen vergeleken met er zelf bij zijn in de Vredeskerk. Er wordt ook naar onlinediensten elders gekeken en deelgenomen aan het royale aanbod voor de zomer op televisie bij omroep Zeeland en de diensten vanuit de Utrechtse kapel van de Protestantse Kerk. En dat werkt door in de verwachtingen.

In de hoge waardering van de onlinediensten telt ongetwijfeld ook de band mee die men met de gemeente ervaart, en nu vooral mist. Dat klinkt ook in de opmerkingen door. We willen kijken naar wat en wie ons in de Vredeskerk bekend en vertrouwd is. Wellicht dat mede hierdoor de filmpjes en liedopnames van elders iets minder gewaardeerd worden. En dat men bijvoorbeeld graag wil zien wie er deze zondag tot de voorzangers behoren.

De enquête werd begin juli gehouden met enkele recente ervaringen van grote storingen in de verbinding. Meer dan de helft van de invullers was niet tevreden over de stabiliteit van de verbinding. Hiervoor zijn we afhankelijk van de capaciteit van Kerkdienstgemist die vooral door de toename van het aantal kerken voor de zomer onder druk stond. Na de stabiliteit van de verbinding werd het geluid het meest genoemd als verbeterpunt. Dat is intussen door de technici in de Vredeskerk aangepakt en sterk verbeterd. Incidenteel blijven storingen een rol spelen. Wat vaak helpt is om op de webpagina audio te selecteren. Met alleen geluid gaat het dan bijna altijd beter. Of om de dienst later zonder storing te bekijken.

In de vragen van de enquête konden we maar beperkt inspelen op de uitbreiding van kerkbezoek die in juli inging. Een belangrijke vraag was of verruiming direct een volle kerk zou opleveren. Eenderde van de invullers zou gelijk komen zodra dat kon. Tweederde kijkt het eerst nog even aan of wil liever thuis en kerkbezoek afwisselen. De zorg dat er te veel mensen in de kerkzaal zijn wordt het meest genoemd om niet direct weer te komen. En dát is precies wat we nu in de kerk zien aan licht groeiend kerkbezoek. Het moet veilig kunnen en eenvoudig organiseerbaar blijven.

Voor de zomer introduceerden we de kerkgeldapp als eenvoudig middel om ook vanuit thuis aan de collecten te kunnen blijven meedoen. De onbekendheid met dit collectemiddel is nog erg hoog. Tegelijkertijd benutten meer mensen de webshop op protestantsgoes.nl om een gift te geven, of maken zij met regelmaat een gift over voor een bepaalde periode.

De enquête leverde zo veel informatie op, waarvan een aantal praktische conclusies en aanbevelingen zijn doorgegeven aan de mensen die aan de onlinediensten meewerken.

Dat de onlinediensten zó belangrijk zouden worden had niemand ooit kunnen bedenken, maar het is nu zo, en het werkt. De waardering die uit de reacties spreekt is voor al die meewerkenden een enorme stimulans!

Afdrukken E-mailadres

KiA project “Delta voor Indonesië

Zoals u in OP WEG nr.8 heeft kunnen lezen is er geen gebakactie voor het KiA project “Delta voor Indonesië” maar een (maaltijd)SOEPactie. Indonesische soto soep.
Thuis maakt u de soep en smult ervan of u maakt meer dan genoeg en deelt het met uw familie, vrienden of buren!

En dan nu het recept voor 4 personen.

 

Boodschappen: 
*1 kg kip                            * veggie/vegan is te vinden op internet         
1 grote ui                            
boemboe voor soto ajam

knoflook(poeder)                                               
300gram rijst

6 eieren                             
100 gram mihoen

300 gram taugé               
50 gram bladselderij, gesneden.

5 a 6 aardappelen          

Kook de kip met vellen ca. 2 tot 2 en een half uur. Bewaar de bouillon. De kip aflaten koelen en afpluizen. Doe nu wat olie in een hapjespan, bak hierin de kip bruin en kruid ze met wat peper, zout en knoflook(poeder). Maak de boemboe aan (zie verp.). Snij de ui in halve ringen. Bak dit glazig en voeg de boemboe en de ui bij de bouillon. Kook de aardappels en de eieren(hard). Pel daarna de eieren. Maak de taugé schoon. Kook de mihoen en rijst. Snij de eieren en de aardappels door. Serveer de eieren, tauge, aardappels, mihoen en selderij apart. Schep de rijst en kip in een kom of diep bord en kies zelf je garnering. Giet hierover de hete bouillon. Lekker met gebakken uitjes, ketjap manis en/of kroepoek.

Eet smakelijk en denk dan nog even aan Delta voor Indonesië

U steunt de actie door het bedrag van de gemaakte kosten over te maken op: bankrekeningnr. NL76RABO 0149272375.

Of als u niet zo’n keukenprins(es) bent kunt u natuurlijk ook een bedrag overmaken naar het bovenstaand bankrekeningnummer. 
Mag het op z’n minst net zo’n mooi bedrag worden als bij de bekende koffie met gebakacties?

Afdrukken E-mailadres

Kerkdienst tijdens Coronatijd

 

Goes 3 juli 2020

Nu de regels rondom het coronavirus verder zijn versoepeld heeft de kerkenraad besloten de kerkdiensten vanaf 5 juli weer te laten plaatsvinden in de Vredeskerk. Deze keuze is gemaakt omdat het niet mogelijk was om op korte termijn de beeldmogelijkheden in de Grote Kerk aan te passen aan het niveau van de Vredeskerk. Inmiddels is het gebruiksplan gereed zodat de nodige voorzorgsmaatregelen zijn gewaarborgd.

De eerste dienst heeft op 5 juli plaatsgevonden, met een beperkte groep bezoekers. Op 12 juli zijn de basisschoolkinderen met hun ouders uitgenodigd. Vanaf 19 juli worden alle gemeenteleden uitgenodigd op alfabetische volgorde. Daarbij steeds in een groep van 4 letters: A-B-C-D. De week daarop de volgende 4 letters. U hoeft zich niet vooraf aan te melden. Wel moet u zich registreren bij binnenkomst. De gastheer/gastvrouw zal u begeleiden naar uw plaats.

We wijzen u nog op de geldende regels:

- blijf bij verkoudheid thuis

- in de kerk houden we 1,5 meter afstand tussen de huishoudens

- bij binnenkomst wordt u verzocht de handen te desinfecteren.

- u wordt verzocht uw jas meet nemen naar uw plaats.

- zingen is voorbehouden aan de "voorzangers"

Koffiedrinken vindt plaats als het mooi weer is. We drinken dan buiten koffie.

De diensten blijven worden uitgezonden via "kerkdienstgemist.nl"

Nadere informatie volgt via de wekelijkse Nieuwsbrief.

We zien er naar uit u in de komende tijd weer te ontmoeten.

Het moderamen van de Protestantse Kerk te Goes,

Kees van Damme,2e scriba.

Afdrukken E-mailadres

Meer artikelen...

c Kerkbalans nwestijl2020lc

Voetnoot

Copyright © 2018 Protestantse gemeente te Goes. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.

Ontwerp en design Peter Schrijver