• Home
  • Gemeente
  • Pastoraat

Ouderenpastor Bart van Noord

 

Bart van Noord (pastor)

De Protestantse Gemeente Goes heeft een geschiedenis met aandacht voor het ouderenpastoraat. Naast de predikanten in de gemeente is er een ouderenpastor die in het bijzonder beschikbaar is voor de 80-plussers in de verzorgingshuizen en woonvoorzieningen in de stad. Met de streekfunctie van de stad kent Goes relatief veel woonvoorzieningen voor ouderen en is dat ook merkbaar in het aantal ouderen dat lid is van de Protestantse gemeente.

Bart van Noord is als ouderling-kerkelijk werker verbonden aan de gemeente. Zijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag. In de 70% werktijd zit ook een aandeel in aandacht voor het pastoraal beleid in de gemeente en daarmee voor het pastorale werk van vrijwilligers, ambtsdragers en professionals. Zelf verwoordt Bart zijn werk zo:

Het is prettig om in een kerkelijke gemeente te werken waarin het pastoraat hoog in het vaandel staat. Veel gemeenteleden zijn op een of andere manier bij bezoekwerk betrokken, in de wijk, straat of in een woonvoorziening. Bezoekwerk is een van de minst zichtbare activiteiten in de kerk, maar misschien wel het meest veelzeggend over wat bij een gemeente hoort.

Want als er ergens een plek is waar je je gezien en gehoord mag weten, dan is dat toch de kerk!

Zelf ervaar ik dat ook, het is de concrete gestalte van een gemeenschap die zich wil laten leiden door geloof, hoop en liefde.

In een lange en afwisselende loopbaan heb ik op veel plekken in de kerk mogen werken. In gemeenten en voor provinciale en landelijke organisaties in de kerk. De grondtoon in die verschillende functies zou ik het liefste zo verwoorden: de kerk als plek waar je je gezien en gehoord mag weten. Door de Eeuwige én door mensen die in Zijn geest bezig zijn.

 

Naast de aandacht in Goes voor ouderen en voor pastoraat, blijft er nog een deel van de werkweek over, die ik invul met gemeentebegeleiding voor kerkelijke gemeenten in de regio. Kortdurende of langere begeleiding van kerkenraden, professionals en vrijwilligers in een tijd waarin er in gemeenten veel verandert. Voor iets meer achtergrond, zie bartvannoord.nl.

 

Met Joke woon ik intussen ruim 30 jaar met veel plezier aan de rand van de Goese Polder. Hier zijn onze drie zonen opgegroeid en hebben zij hun weg buiten Zeeland gevonden. En hier lopen we zelf graag de polder in, de Oude Zeedijk op. Of wandelen we aan het water.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     telefoon 06 42296515

Afdrukken E-mailadres

c Kerkbalans nwestijl2020lc

Voetnoot

Copyright © 2018 Protestantse gemeente te Goes. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.

Ontwerp en design Peter Schrijver