Write for rights

7 maanden geleden

Op 10 december 1948 nam de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. Nu, 75 jaar later, worden nog steeds wereldwijd mensen onterecht vervolgd, geïntimideerd of gevangen gezet. Vaak gebeurt dat, omdat ze opkwamen voor hun rechten of voor die van iemand anders. 

 

Daarom schrijven mensen wereldwijd elk jaar rond 10 december miljoenen brieven voor 10 personen of groepen uit 10 verschillende landen. De Amnesty werkgroep Goes organiseert de schrijfactie dit jaar voor de 10e keer! 

Er worden brieven geschreven naar koningen, ministers en presidenten met vragen om gerechtigheid voor mensen die onterecht gevangen zitten, worden gemarteld, gediscrimineerd of bedreigd. De persoonlijke handgeschreven brief blijkt nog steeds een effectief middel om machthebbers die mensenrechten schenden te laten weten dat de wereld over hun schouder meekijkt. De massale druk zorgt ervoor dat de situatie verbetert.

 

Onze brieven hebben effect! 

Vorig jaar schreven we massaal voor Cecillia en Joanah uit Zimbabwe. Ze protesteerden tegen het coronabeleid van de regering, werden opgepakt, gruwelijk mishandeld en seksueel  misbruikt. Het goede nieuws is dat de vrouwen in juli zijn vrijgesproken.

Ze lieten ons weten : ‘we werden overweldigd door de enorme stortvloed aan brieven en kaarten van mensen uit heel Nederland. Jullie solidariteit heeft ons in deze uitdagende tijd enorm veel kracht en hoop gegeven. We zijn jullie enorm dankbaar’. 

 

We hopen dat u aandacht wilt schenken aan de Amnesty schrijfactie: ‘schrijf een brief, verander een leven’. Wij zorgen voor voorbeeldbrieven en schrijfmateriaal. Hartelijk welkom op:

 

Woensdag 13 december 10.00 uur - 16.00 uur in de bibliotheek Kolveniershof 106 in Goes.

 

Wilt u liever op een ander moment of thuis schrijven? Bestel dan pakketten via www.amnesty.nl of haal vanaf 1 december een schrijfpakket bij de bibliotheek, boekhandel de Koperen Tuin of de wereldwinkel.